Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Gratis PowerTalk : Dry Needling - do we need(le) it?

-- Barbara Cagnie & Nicolas Delrue --

De belangstelling voor dry needling is in de afgelopen decennia zowel klinisch als wetenschappelijk exponentieel gegroeid. In deze PowerTalk gaan we dieper in op de verschillende neurofysiologische en klinische effecten van dry needling op basis van recent wetenschappelijk onderzoek

In een eerste deel wordt de pathofysiologie van de ontwikkeling van een triggerpunt herhaald en worden nieuwe inzichten meegegeven. Vervolgens gaan we dieper in op de neurofysiologische effecten van dry needling. Naast lokale effecten ter hoogte van de spier zelf, is er ook meer en meer evidentie over de centrale effecten van dry needling. Tenslotte wordt een overzicht geboden van de klinische effecten van dry needling. Afgelopen jaren werden heel wat systematische reviews uitgevoerd naar het effect van dry needling bij verschillende musculoskeletale aandoeningen. Dit werd recent samengevat in een umbrella review. Ook recent wetenschappelijk onderzoek over het effect van dry needling bij patiënten met spasticiteit wordt aangehaald.

In het tweede deel gaan we dieper in op de verschillende toepassingsgebieden van dry needling en wordt een casus besproken waarbij de plaats van dry needling wordt toegelicht binnen het algemeen klinisch redeneren en handelen.
Docenten : Barbara Cagnie & Nicolas Delrue

Duur : 1u

Doelgroep :Kinesitherapeuten, osteopaten, artsen
  • studenten uit bovenstaande opleidingen
Prof dr Barbara Cagnie is voltijds hoofddocent aan de vakgroep REVAKI van de Ugent en is daar voorzitter van de opleiding REVAKI en van de postgraduaatsopleiding Manuele Therapie. Haar onderwijs en onderzoek, evenals haar klinische expertise, zijn specifiek gericht op onderzoek en behandeling van verschillende subgroepen van patiënten met nekpijn. Een specifiek interessegebied is onderzoek naar de fysiologische en klinische effecten van dry needling. Ze is auteur van meer dan 165 internationale publicaties, geeft cursussen op nationaal en internationaal niveau en schreef drie boeken over oefentherapie en manuele therapie bij nekpijnaandoeningen.

Nicolas Delrue studeerde af als kinesitherapeut, manueel therapeut (2002) en myofasciaal therapeut (2003). Hij werkt als zelfstandig kinesitherapeut in zijn groepspraktijk in Wevelgem. Daarbij is Nicolas ook kine van de volleyballers van Decospan Menen (Liga A heren) en van Marke-Webis (nat 1 heren). Sinds 2016 is hij docent bij Dry Needling The Hive en is als dry needling expert betrokken bij wetenschappelijk onderzoek aan de UAntwerpen en UGent.​​​​​​​

Deel dit webinar