Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Healthy Ageing in Rehab

-- Len De Nys --
De wereldbevolking leeft steeds langer, maar brengt men deze extra jaren ook in goede gezondheid door? Hoe kan je als kinesitherapeut hier een rol spelen in dat doel van levenslange gezondheid?
Het hoeft immers geen utopie te zijn. Kijk maar naar de “Blue Zones”,  waar mensen met minder chronische ziekten toch langer en gelukkiger leven. Kunnen wij hun geheimen ontrafelen? Is er een gouden richtlijn voor een langer en gezonder leven? En hoe verschilt dat advies voor jongeren t.o.v. ouderen?
Levensstijl aanpassingen hebben een domino-effect overheen heel de fysiologie. Zo kunnen we als therapeut niet alleen onze patiënten van hun rugpijn afhelpen, maar hen tegelijk meer beschermen tegen hart- en vaatziekten of beroerten, door onderliggende chronische laaggradige ontstekingen aan te pakken. Hetzelfde kan worden gezegd van mensen met schouder- en nekklachten. Deze groep kunnen we echt helpen door te trachten hen weerbaarder te maken tegen toekomstige stressoren. En wat met osteoporose? Kunnen we als kinesitherapeut iets meer doen dan ‘weight bearing exercises’? Zit dit gewoon in de familie of zijn genen slechts een blauwdruk van je levensloop? Is het mogelijk om met levensstijl aanpassingen  goede epigenetische effecten teweeg te brengen?
Tijdens deze Powertalk geven we je handvaten hoe je levensstijladvies kan implementeren in je praktijk. Laat dat nu net een van de belangrijke uitdagingen zijn van de kinesitherapeut als zorgverlener in de 21e eeuw, die gezondheid centraal stelt. Wanneer we van gezondheid en welzijn een prioriteit maken, is dat een stap in de goede richting voor de patiënt, diens familie, de samenleving en de wereld.

  • Je leert wat belangrijk is in MSK revalidatie, en welke factoren belangrijk zijn om gezondheid in stand te houden. Beweging is belangrijk, dat ligt voor de hand, maar ook andere factoren moeten in acht worden genomen.
  • Je leert hoe je als kinesitherapeut een patiënt kan begeleiden in dieet- en levensstijl veranderingen.
  • Je krijgt een up-to-date overzicht van welke invloed en interactie stress, voeding beweging en slaap kunnen hebben op revalidatie, heling en algemene gezondheid.
  • Je leert hoe chronische stress de hele lichaamshuishouding kan aantasten, waarom stressweerbaarheid zo belangrijk is. We staan in die context ook stil bij meditatie en wat de brain-science ons daarover kan vertellen.
  • Je krijgt een evidence-based update over hoe darmbacteriën een invloed hebben op heling en gezondheid, doorheen je volledige levensloop.
  • Je krijgt meer inzicht in het belang van slaap, het circadiaans ritme, licht en de impact daarvan op revalidatie en gezond ouder worden.
Docent: Len De Nys

Len De Nys is na zijn kinesitherapieopleiding aan de KUL is Len enkele jaren actief geweest als kinesitherapeut in de (top)sportwereld. Dankzij verschillende inzichten vanuit de manuele therapie, osteopathie, fasciatherapie en lymfedrainage is hij de patiënt meer holistisch gaan benaderen. Zo is hij onderzoek gaan uitvoeren naar hoe we de groeiende golf van chronisch ziekten, stress- en pijn patiënten effectiever kunnen aanpakken. Dit is uitgegroeid door een groter How to Live a Healthier Life-project, om het belang van een gezondere levensstijl te benaderukken via onderzoek, lezingen en maatschappelijke projecten. Momenteel werkt Len halftijds in het Nationaal Multiple Sclerose Centrum in Melsbroek. Verder begeleidt hij in de zelfstandige praktijk chronische stress- en pijn patiënten d.m.v. levensstijl aanpassingen en yoga. Recent is Len gestart met een doctoraat aan Stirling University (Schotland), waar hij het project 'Stress, Healthy Ageing & Physical Exercise' uitwerkt.

Duur: 2u

Doelgroep
Kinesitherapeuten, (sport)artsen, osteopathen, chiropractors en andere zorgverleners

Accreditatie : Pro-Q Kine - 4 punten

Deel dit webinar