Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Food for thought: past voeding binnen pijn management?

-- Anneleen Malfliet --
​​​​​​​

Meer en meer stemmen gaan op om pijn vanuit een breed kader te behandelen. Uit wetenschappelijke literatuur blijkt het reeds langer dat het onvoldoende is om pijn enkel lokaal te benaderen en dat een biopsychosociale aanpak de voorkeur geniet. Binnen deze biopsychosociale aanpak wordt in de meer recentere onderzoeken vaak aandacht besteed aan levensstijlfactoren zoals stress en slaap, maar ook voeding lijkt een rol te spelen. Dat is niet onlogisch: zeker als je weet dat je patiënt aan het bewegen krijgen één van de kernelementen is binnen pijn management, is het belangrijk om ook de energietoevoer in dit verhaal te betrekken en te optimaliseren. Daarnaast blijkt uit onderzoek ook dat ook voeding specifiek een invloed kan hebben op pijn.

In deze PowerTalk leren we eerst enkele basisbegrippen rond voeding en pijn kennen, zodat we vervolgens kunnen bekijken hoe voeding pijn kan beïnvloeden. Daarna duiken we de literatuur in en krijgen de cursisten een overzicht van de huidige evidentie rond voeding binnen pijnmanagement, en trachten we tips aan te halen om deze kennis mee te nemen naar de praktijk.
Docente : Anneleen Malfliet

Duur : 2u

Doelgroep : Kinesitherapeuten, (sport)artsen, osteopathen, chiropractors, dietisten en andere zorgverleners​​​​​​​

Accreditatie : Pro-Q Kine 4 ptn
 
Anneleen Malfliet is docent en onderzoeker verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en het Fond Wetenschappelijk Onderzoek. Ze is lid van de Pain in Motion onderzoeksgroep.

Na het behalen van haar doctoraat binnen de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie (2018, topic: revalidatie van chronische pijn), specialiseert Anneleen Malfliet zich nu verder in de invloed van overgewicht, obesitas en voeding binnen chronische pijn.

Ze is auteur van diverse nationale en internationale publicaties rond chronische pijn en wordt regelmatig gevraagd om onderzoeksbevindingen rond chronische pijn te vertalen naar het brede publiek.

Deel dit webinar