Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Littekenweefsel - kinesitherapeutische impact op gunstige outcome

-- Jill Meirte --
Problematische littekens na chirurgische ingrepen komen frequent voor. Het litteken op zich is meestal niet de topprioriteit in het revalidatieproces. En toch…

Littekens na bijvoorbeeld een orthopedische ingreep of na een mastectomie kunnen een immense functionele impact hebben. Zo kunnen ze gepaard gaan met langdurige anatomische stoornissen (bv. dik/rood  litteken) en lichaamsfuncties (bv. jeuk, pijn, stug litteken), mobiliteit- en activiteitbeperkingen (bv. voorwerpen tillen, niet kunnen schrijven) en daaraan gekoppelde participatieproblemen (bv. niet kunnen werken/naar school gaan) tijdens hun revalidatieperiode.

Hoewel de opvolging van littekens en hun impact op de patiënt na de operatie erg belangrijk is, gebeurt dit niet systematisch in de klinische praktijk… Vaak wordt er na ontslag ut het ziekenhuis onvoldoende advies meegegeven en is de aangeboden littekenbehandeling ook zeer beperkt. De kinesitherapeut kan een zeer belangrijke bijdrage leveren voor de preventie en de behandeling van (post-chirurgische) littekens!

Deze PowerTalk zoomt dan ook in op littekenclassificaties en littekenbeoordeling bij patiënten na post-chirurgische ingrepen (orthopedische chirurgie, post-mastectomie,…). Zowel de effectiviteit van preventieve als therapeutische niet-invasieve littekenbehandeling zal aan bod komen. Je leert hoe je een litteken kan evalueren, maar ook hoe je zorg kan toedienen en advies kan geven om het herstel van littekens te bevorderen.
Docente : Jill Meirte

Duur : 2u

Doelgroep : Kinesitherapeuten, (sport)artsen, osteopaten, chiropractors en andere zorgverleners

Accreditatie : Pro-Q Kine 4 ptn
 
Jill Meirte, is kinesitherapeut en littekenspecialist. Ze is verbonden aan het Departement Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de Universiteit Antwerpen. Ze is ook werkzaam als senior researcher bij Oscare, Organisatie voor brandwonden, litteken nazorg en onderzoek.

Jill behaalde in 2016 haar doctoraatstitel met haar onderzoek over littekenbeoordelingen en kinesitherapeutische behandelingen van littekens in samenwerking met Oscare. Ze combineert onderzoeksactiviteiten met  onderwijstaken aan de Universiteit Antwerpen. Haar onderwijsactiviteiten omvatten onderwerpen zoals het ICF, brandwonden- en littekenzorg, kwaliteit van leven.

Ze is ICF-trainer en heeft specifieke interesse en klinische ervaring in niet-invasieve fysieke littekenbehandeling, patiënt gerapporteerde uitkomstmaten, littekenbeoordelingen en digitalisering. Ze streeft naar een wereld met minder littekens en meer patiëntgerichte zorg met optimale levenskwaliteit en functioneren voor onze patiënten.

Deel dit webinar